Saturday, February 27, 2016

NOTE: This review is in CROATIAN!

"Low" je vizionarski strip sa mudima i odlicno smisljenim likovima

Pripadnici obitelji Caine su miroljubivi ljudi kao i većina ostalih obitelji u Salusu, najvećem gradu u svijetu Low univerzuma. Otac Johl Caine je veliki čovjek, mišićav, pametan i bradati izumitelj, osoba koji voli svoju ženu Stel, i svoje troje djece: dječak Marik, i djevojčice bliznakinje, Della i Tajo. Sve je lijepo i krasno u njihovom životu, dok okrutni gusar Roln ne ubije njihovog oca i ne ukrade "The Helm Suit of Salus", ronilačko odijelo kojim samo mogu da upravljaju članovi obitelji Caine. Naravno, kidnapovajući Dellu i Tajo nakon što ubije Johla, Roln sebi na raspolaganju stavlja DNA obitelji Caine, elemenat koji će mu omogućiti da upravlja najmoćnijem podvodnim odijelom u citavom okeanu.

Glavni lik prvog TPa The Delirium of Hope, je Stel Caine. Ona je jedinstvena junakinja koja nikad neće prestati da se nada za uspjeh svojih kćeri i sina, pa čak i za čitavo čovječanstvo. Njena želja je da pronađe novu planetu u galaksiji koja će omogućiti svim stanovnicima okeana, kojih ima oko dva miliona, novi početak, jer je površina zemlje opasna za život zbog jakih i smrtonosnih sunčanih zraka. Kao majka, Stel je jaka ali i istovremeno osjećajna žena. Kao junakinja, podsjeća me na Ellen Ripley, filmski lik koju je Sigourney Weaver igrala u Alien franšizi: spremna je biti nježna i plemenita svima kojim takvi osjećaji trebaju, ali je takođe spremna da se bori i ubije bilo koje negativce ili monstrume koji se motaju i hvataju nevine osobe na dnu okeana gdje ona pokušava da preživi. Uopšte nije osoba sa kojom bi se iko normalan trebao kačiti. 

Rick Remender u ovom stripu kreira svijet koji je surov, ali istovremeno prelijep. Njegovi likovi su uvjerljivi i nezaboravni, bez obzira jesu li negativci ili heroji za koje navijamo. Okrutno nasilje između negativaca i heroja je često viđeno u ovom stripu, i borbe između istih su napisane i izmišljene sa uvjerljivom originalnošću: nemoguće je predvidjeti šta će se sljedeće desiti, ili koji će glavni lik da umre ili da preživi. Ovo je svjež strip za sve stripofile koji su vidjeli i pročitali sve što se ima pročitati u domeni SF akcionog stripa, i koji smatraju da ih više ništa ne može iznenaditi.
Tocchinijevi kadrovi su vizualno brilijantni. Likovi, pa čak i podmorska okolina univerzuma u kojem se radnja razvija, su odlično urađeni i obojeni, i ostavljaju pozitivan dojam iz stranice u stranicu. Kadrovi su različito locirani u tolikoj mjeri da niti jedna stranica ne izgleda nimalo kao bilo koja druga, jer ima toliko različitih perspektiva raznih glavnih junaka iz broja u broj. Crtač nam maštovito predočava daleke dubine tamnog okeana, i kreira svijet koji, iako je surov i pun svakakvih ubica i monstruma ipak mjesto koje ne želimo da napustimo, bez obzira na svu patnju kojoj svjedočimo. 

Sve u svemu, Low je vizionarski strip. Kombinacija epske naučne fantastike, fantazije, akcije, a pogotovo emotivne drame u kojoj se jedna obitelj razdvaja, pa onda polako pokušavaju da nađu jedno drugog. Ovo je stimulišući rad sa strane Remendera i Tocchinija, dva umjetnika koji brzo piče sve naprijed i naprijed, i ubrzo će da budu titani u svijetu američkog stripa. Njih dvojica su se baš pronašli, i ja se nadam da će njihova junakinja Stel takođe da pronađe svoju obitelj. Jer unatoč svemu, nada umire posljednja.

No comments: